Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η αναδιάρθρωση δε θα βγάλει τη χώρα από την κρίση

Η αναδιάρθρωση δε θα βγάλει τη χώρα από την κρίση


Ενδεχόμενη πραγματοποίηση των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, που προβάλλονται εκτενώς εδώ και στο εξωτερικό, είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να αποτραπεί η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και να εξασφαλισθεί ο αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές για πολλές δεκαετίες, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Παρά το ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) έγινε δεκτό με ευνοϊκά σχόλια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου έξαρση της φημολογίας-αρθογραφίας περί της αναγκαιότητας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας αξιοπερίεργης ταύτισης των ξένων με τους εγχώριους αρθογράφους, όπου οι ξένοι αναδημοσιεύουν ότι γράφουν οι εγχώριοι και στη συνέχεια οι εγχώριοι δημοσιεύουν ξανά τις δημοσιεύσεις των ξένων.

Αυτό είχε ως συνέπεια την ουσιαστική εκτόπιση της συζήτησης από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων και συνέβαλε στην εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου σε εξωπραγματικά υψηλά επίπεδα και το spread 10ετών ελληνικών ομολόγων στα 1150 bps ή/και υψηλότερα.

Η αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με τους εγχώριους υποστηριχτές της: α) δεν θα πρέπει να είναι μονομερής, αλλά να επιβληθεί εθελοντικά, ή να συμφωνηθεί με εκείνους που δηλώνουν ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτήν, β) δεν θα πρέπει να ανακοινωθεί, εκτός από την καθημερινή αρθογραφία των ίδιων που την προτείνουν, γ) μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία και στην ανάπτυξη της χώρας για πολλές δεκαετίες, με μεγάλη αύξηση της ανεργίας και με επίσης σημαντικές επιπτώσεις στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους μισθούς και στις συντάξεις, κ.ά., αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποφυγή όλων αυτών των αρνητικών επιπτώσεων.

Ωστόσο, η πράξη δείχνει ότι αυτές οι καθημερινές παρεμβάσεις, με προτάσεις για αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, αποτελούν μηχανισμό εκφοβισμού των πολιτών και υποβάθμισης της αξιοπιστίας της χώρας και ιδιαίτερα του πολιτικού της συστήματος, καθώς συνεπάγονται απώλεια της εμπιστοσύνης για την πραγματική επιθυμία της Ελλάδος να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και για τη δυνατότητά της να εξέλθει αυτοδύναμα από την κρίση.

Και όλα αυτά προτείνονται πριν δοθεί η δυνατότητα στην Κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, το σχέδιο δηλαδή εκσυγχρονισμού και αποκατάστασης της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας που έχει εγκριθεί και υποστηρίζεται από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους δανειστές της. αναφέρει η Alpha Bank.

Σε κάθε περίπτωση, η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 που μόλις ανακοινώθηκε, παραμένει ως η μόνη οδός για έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου