Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Στο νοσοκομείο 42 μετανάστες απεργοί πείνας στην Αθήνα - 10 στη Θεσσαλονίκη




Σε νοσοκομεία της Αθήνας έχουν μεταφερθεί 42 μετανάστες απεργοί πείνας και 10 ακόμη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι μετανάστες βρίσκονται στην 36η ημέρα απεργία πείνας.

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα, 36 μετανάστες ξεκίνησαν και απεργία δίψας από το μεσημέρι της Κυριακής, σταματώντας να λαμβάνουν νερό, ζάχαρη και αλάτι. Όπως δήλωσαν οι γιατροί της ομάδας ιατρικής στήριξης, όσοι απεργοί πείνας νοσηλεύονται λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ορισμένους να μείνουν ανάπηροι, να χάσουν τα νεφρά τους ή ακόμη τη ζωή τους.

Στη Θεσσαλονίκη, συνολικά 10 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Γεννήματα, ΑΧΕΠΑ και στον Αγ. Παύλο. Οι απεργοί πείνας αποφάσισαν χθες να κόψουν και τη ζάχαρη γιατί όπως δηλώνουν «δεν έχουν άλλη λύση εφόσον η κυβέρνηση παίζει με τη ζωή τους». Η κατάσταση της υγείας τους, σύμφωνα με τους γιατρούς, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και αναμένεται από εδώ και πέρα και όλο και περισσότεροι απεργοί να μεταφέρονται σε υπογλυκαιμικό κώμα στο νοσοκομείο. Επίσης μεγάλος είναι ο κίνδυνος να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.....

Οι 300 μετανάστες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη διεκδικούν τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και των μεταναστριών που ζουν, εργάζονται και μετακινούνται στη χώρα αλλά και ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες εργαζόμενους.

Ν. Κακλαμάνης μαινόμενος κατά μεταναστών του μεγάρου Υπατίας

Την ίδια στιγμή, ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο έστειλε ο πρώην υπουργός Υγείας και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, αναφορικά με τους 250 περίπου μετανάστες του κτιρίου Υπατία, κάνοντας λόγο για το «ακραίο φαινόμενο» υγιεινής που «για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε παρόμοια κατάσταση, με αδυναμία επίλυσης και επικινδυνότητα για τη Δημόσια Υγεία, επί 30 και πλέον ημέρες».

Αναλυτικότερα, η ανοιχτή επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εδώ και ένα μήνα περίπου οι πολίτες της Αθήνας, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθεί την απίστευτη ταλαιπωρία 250 περίπου μη νομίμων μεταναστών να διαβιούν συνωστισμένοι στο κτίριο "ΥΠΑΤΙΑ" της οδού Πατησίων, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, υπό το καθεστώς απεργίας πείνας.

Ως ιατρός και πρώην Υπουργός Υγείας, με τις δηλώσεις μου, από την 26/1/11, είχα ήδη επισημάνει τον κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία στο Δήμαρχο Αθηναίων, πράγμα το οποίο και εσείς ο ίδιος, μετά από 20 ημέρες, χαρακτηρίσατε ως "βόμβα λοιμώξεων", σε δήλωση σας την 14η Φεβρουαρίου.

Γνωρίζετε ότι το καθεστώς απεργίας πείνας, οδηγεί σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές, πτώση του αμυντικού συστήματος και επικινδυνότητα υψηλή, για εμφάνιση λοιμωδών παθήσεων επικίνδυνων για τη Δημόσια Υγεία. Με το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε το υγειονομικό ιστορικό των ατόμων αυτών, προερχομένων από χώρες, με όχι άρτια οργανωμένα συστήματα υγείας, περιπτώσεις ύπαρξης φυματίωσης, λοιμώδους ηπατίτιδας, σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων αλλά και άλλων επικίνδυνων ασθενειών είναι, περισσότερο από βέβαιο, πιθανή.

Η παρέμβαση του ΥΥΚΑ έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί με τα αρμόδια όργανα του (Δ/νση Δημόσιας Υγείας-ΚΕΕΛΠΝΟ – Δ/νση Πρόνοιας κ.λ.π.) για τη προάσπιση των παραπάνω ατόμων αλλά και των πολιτών της Αθήνας.

Για αυτούς τους λόγους κύριε Υπουργέ ερωτώ τι πρόκειται να κάνετε σχετικά με:
1. Τον πιθανό θάνατο ή θανάτους των συνανθρώπων μας εντός της "ΥΠΑΤΙΑΣ".
2. Τη πιθανή νόσηση αυτών και μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων στους πολίτες της Αθήνας (φυματίωση, λοιμώδη ηπατίτιδα κτλ).
3. Την καθυστέρηση των Υπηρεσιών σας για λήψη οποιουδήποτε μέτρου (δεν υπάρχει δικαιολογία “πήγαμε και μας έδιωξαν” σε ένα ευνομούμενο κράτος).
4. Τη μη συνεργασία με τους λοιπούς φορείς του τομέα υγείας (Δ/νση Υγιεινής Περιφέρειας – Ιατρικές Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων). Δεν έχετε κάνει τίποτε ως τώρα.

Τέλος, δεν γνωρίζω αν έχουν ενημερωθεί ο Π.Ο.Υ. και η Ε.Ε. αλλά και η αρμόδια αρμοστεία του ΟΗΕ για την ύπαρξη του ακραίου αυτού γεγονότος.

Πέραν των ανωτέρω ως Υπουργός Υγείας έπρεπε να είχατε ευαισθητοποιήσει την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό με πιέσεις προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση "εύρεσης λύσεως" στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Είναι γνωστές οι διαχρονικές θέσεις μου (από 1997) για το μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά και η αντίθεση μου, η πολιτεία να νομοθετεί κάτω από "εκβιαστικά" διλήμματα.

Σας υπενθυμίζω, όμως, ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε παρόμοια κατάσταση, με αδυναμία επίλυσης και επικινδυνότητα για τη Δημόσια Υγεία, επί 30 και πλέον ημέρες.

Κυβέρνηση και Δήμος προσποιούνται ότι το θέμα δεν τους αφορά. Λαλίστατοι και οι δύο προεκλογικά, μουγγοί μετεκλογικά...
Επιτέλους κάνετε κάτι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου