Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ενίσχυση φωτοβολταϊκών με ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση



Eυνοϊκή ρύθμιση σε ό,τι αφορά την τιμή αγοράς της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς προωθεί το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα των υποψήφιων επενδυτών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η τιμή αγοράς της ενέργειας...



από το σύστημα θα καθορίζεται με βάση την ημερομηνία υποβολής του πλήρους φακέλου αντί της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης με τον διαχειριστή του συστήματος.

Με τη ρύθμιση, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα εξασφαλιστεί η τιμή που ίσχυε για τη φωτοβολταϊκή κιλοβατώρα μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2011 για όλους τους επενδυτές που έχουν υποβάλει αιτήματα στους διαχειριστές (ΔΕΣΜΗΕ ή διαχειριστή μη διασυνδεδεμένων νησιών), συνοδευόμενα από πλήρη φάκελο, μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε χθες για να καθησυχάσει τους ενδιαφερομένους, αφού από σήμερα ισχύει η δεύτερη, με βάση τον σχετικό νόμο, μείωση των τιμών για την ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά, η οποία αφορά όλα τα εγκατεστημένα συστήματα, εκτός από τα οικιακά μέχρι 10 κιλοβάτ. Η επερχόμενη μείωση της τιμής θα φτάσει το 4,9%, ενώ η τιμή των συστημάτων έως 10 κιλοβάτ στις στέγες θα παραμείνει στα 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Πιο αναλυτικά, η διαμόρφωση των τιμών έχει ως εξής:

• Για συστήματα μικρότερα των 100kW η νέα τιμή είναι 419,43 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 441,05 ευρώ η μεγαβατώρα που ίσχυε μέχρι τώρα. Η τιμή αυτή ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά ανεξαρτήτως ισχύος στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα.

Για συστήματα μεγαλύτερα των 100kW η νέα τιμή είναι 372,83 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 394,89 ευρώ η μεγαβατώρα που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τον περυσινό νόμο για τις ΑΠΕ, τον προσεχή Αύγουστο θα γίνει και νέα μείωση των τιμών, η οποία θα προχωρεί ανά εξάμηνο με ρυθμό 5%. Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και τον Αύγουστο του 2014, με τις τιμές να φτάνουν τελικά στα 293,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συστήματα έως 100 κιλοβάτ και 260,97 ευρώ για αυτά άνω των 100 κιλοβάτ. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η τιμή θα καθορίζεται σύμφωνα με την ΟΤΣ.







ΠΗΓΗ:        apoolitistosteki

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλο άρθρο. Πάντως άσχετα από όλα τα άλλα, είναι σημαντικό η αναφορά στα φωτοβολταικα επειδή θα πρέπει να παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας διότι η χώρα μας τα έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή