Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ – ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ: Λίφτινγκ – μαμούθ σε δύο γειτονιές

Το λίφτινγκ κτιρίων σε δύο γειτονιές - ορόσημο της Αθήνας (Κεραμεικός και Μεταξουργείο) είναι η τελευταία ελπίδα για την ανάσταση της αγοράς κατοικίας στο κέντρο.
Απόδειξη, η απόφαση μεγάλου αρχιτεκτονικού γραφείου να προχωρήσει σε επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην περιοχή του Κεραμεικού – Μεταξουργείου, μέσα στην επόμενη πενταετία. Η αρχή γίνεται αυτό το μήνα, καθώς ξεκινά η ανάπλαση δύο πολυκατοικιών.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ποντάρουν πως στο μέλλον το κέντρο θα έχει ένα πρόσωπο εντελώς διαφορετικό με αυτό που αντικρίζουμε σήμερα. Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των περιοχών του παίζει, σύμφωνα με τον κ. 
Θέμη Μαξιμιάδη του κτηματομεσιτικού γραφείου Habitat, η Λεωφόρος Αθηνών, ένα δρόμος που τείνει να μετατραπεί στο νέο επιχειρηματικό κέντρο της πρωτεύουσας.
Ήδη τα νέα έργα που ετοιμάζονται να γίνουν, όπως η ανάπλαση του Ελαιώνα, η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και η μεταφορά στην περιοχή των νέων εγκαταστάσεων του ΚΤΕΛ καθώς και η πρόσφατη παρέμβαση της εταιρίας Oliaros, αναμένεται να αλλάξουν άρδην την εικόνα της ευρύτερης περιοχής.
Οι επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί έχουν προκαλέσει όχι μόνο άνοδο των τιμών των ακινήτων που προορίζονται για εμπορικές χρήσεις, αλλά έχουν επιφέρει και σημαντικές ανακατατάξεις στην αγοραστική αξία των ακινήτων συνολικά.
Σύμφωνα με την κτηματομεσίτρια κ. Μαριάννα Σταυροπούλου «οι καλές προσβάσεις, τόσο στο Γκάζι όσο στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο, καθώς και οι συνεχείς πολεοδομικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών έχουν συμβάλει στην αναγέννηση των περιοχών. Η ολοκλήρωση του προγράμματος αναπλάσεων της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας έχει καταφέρει να αναδείξει εκ νέου τις μέχρι πρότινος υποβαθμισμένες συνοικίες και να τις φέρει στο προσκήνιο της ζήτησης καθώς δημιουργήθηκε ένα δίκτυο πεζόδρομων, ενώ προέκυψαν και χώροι πρασίνου.
Ειδικά για το Μεταξουργείο, η πρόσφατη απόφαση απομάκρυνσης των οχλουσών δραστηριοτήτων (όπως συνεργεία κ.λπ.) ανοίγει τον δρόμο για τη ριζική μεταμόρφωση της περιοχής, η οποία από παλαιά γειτονιά με τις βιοτεχνίες μεταξιού μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο προάστιο με ακριβά σπίτια, καταστήματα και εστιατόρια».
Σήμερα η τάση που διαμορφώνεται, αναφέρει χαρακτηριστικά, σε περιοχές όπως είναι το Μεταξουργείο, το Γκάζι και ο Κεραμεικός είναι η κατασκευή των περίφημων αμερικανικών lofts, δηλαδή η μετατροπή πρώην βιοτεχνικών και επαγγελματικών χώρων σε πολυτελείς κατοικίες.
Όσον αφορά τις τιμές των νεόδμητων κατοικιών στο Γκάζι, κατά μέσον όρο κυμαίνονται από 2.800 έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αλλά για τύπου loft κατοικία αρχίζει από 3.800 ευρώ το τετραγωνικό και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπεράσει και τα 4.000. Στο Μεταξουργείο και στον Κεραμεικό οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται από 1.800 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, καταγράφοντας αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 120%.
Δεκάδες ακίνητα θα αλλάξουν πρόσωπο
Η επένδυση της Oliaros αφορά ένα χαρτοφυλάκιο δεκάδων ακινήτων, είτε πρόκειται για παλαιά κτίρια είτε για ελεύθερα οικόπεδα τα οποία έχουν ήδη αγορασθεί από την εταιρεία (οι πρώτες αγορές πραγματοποιήθηκαν το 2006) στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Ιερά Οδό, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως και Δεληγιώργη, συνολικής επιφάνειας 500 στρεμμάτων. Τα ακίνητα θα μετατραπούν κατά κύριο λόγο σε κατοικίες αλλά και γραφεία, ανοικτούς χώρους, εμπορικούς και αποθηκευτικούς, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και 260 υπόγειες θέσεις στάθμευσης.
Η πρώτη φάση του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους 12 μήνες, εστιάζει στην ενεργειακή και αρχιτεκτονική αναβάθμιση 4 κτιρίων (Κεραμεικού 51, Λεωνίδου 26 και Ιάσονος, Ιάσονος 47, Λεωνίδου 11) της δεκαετίας του '70 για κατοικία, εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητα σε τιμές πώλησης από 2.000 ευρώ/τ.μ. και δεν θα ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ. Η δεύτερη φάση θα αφορά στην ανάπτυξη 8-10 μεμονωμένων κτιρίων που θα προπωλούνται ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιλογής και προσαρμογής ενός κτιρίου ή χώρου ανάλογα με τις ανάγκες του αγοραστή.
Η εν λόγω επένδυση σχεδιάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια με συστηματικές μελέτες σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα κ. Ιάσονα Τσάκωνα, ο οποίος επισημαίνει: «Ταυτόχρονα τονίζουμε την ανάγκη να καταρτισθεί συγκεκριμένο πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο για την αντιστροφή της πορείας του ιστορικού κέντρου της πόλης και τη βιώσιμη ανάπτυξη των γειτονιών του».
Πόσο πωλούνται τα ακίνητα σε Γκάζι, Μεταξουργείο, Κεραμεικό
Γκάζι (νεόδμητα διαμερίσματα): 2.800 έως 3.000 ευρώ ανά τ.μ.Γκάζι (loft κατοικία): 3.800 έως 4.000 ευρώ ανά τ.μ.Μεταξουργείο – Κεραμεικός: 1.800 έως 2.500 ευρώ ανά τ.μ.


ΠΗΓΗ:   totefteri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου